Barnen på Stodene förskola skrev brev till Putin

Förskollärare Berith Ivansson och några av barnen som var med och skrev brevet till president Putin.

När Ukraina vann Eurovision började barnen på avdelningen Vintergatan att fundera över var tävlingen ska hållas nästa år nu när det är krig i Ukraina. Efter många tankar och funderingar slutade det med att de skrev ett brev till president Putin.

– Många av barnen hejade på Ukraina, och när Ukraina vann började de att fundera på hur det skulle bli nu, säger Berith Ivansson som är förskollärare på Vintergatan.

Barnens första reaktion var att svara med våldsamma handlingar, men när de tänkt efter ett tag kom de fram till att det är bättre att göra snälla saker om man vill få snälla saker tillbaka. De bestämde sig i stället för att skriva ett brev och be presidenten att sluta kriga så att Ukraina kan ha Eurovision som tänkt.

Hopp åt framtiden 

Förskolas rektor Åsa Backman ser en tydlig koppling till förskolans värdegrunds- och demokratiarbete.

– Det ger hopp inför framtiden att barnen tar detta så allvarligt. Det visar att vårt arbete ger resultat och gör det än mer värdefullt att jobba med våra demokratiska värderingar. Förskolan är barnens första demokratiska mötesplats och det är viktigt att de får möjligheten att göra sina röster hörda, säger hon. 

Berith har berättat för barnen att de tyvärr inte har Putins adress men att de ändå ska sprida brevet, till exempel till tidningen, så att kanske Putin eller någon av hans medhjälpare ser det där.

Barnens brev

Hej Putin

Snälla kan du sluta kriga i Ukraina. Det är dumt att bomba. Om du ska bestämma så kan du väl göra något snällt i stället. Man kan inte bara bomba ett helt land. Varför vill du ha ett land om är bombat?

Hur många soldater har du? Vill du att de ska dö? Om du inte lyssnar på oss så måste vi skriva brev till dina medhjälpare och be dem att sluta lyssna på dig. Vi tycker inte att du borde få vara president.

Vi hejade på Ukraina i Eurovision och vill att tävlingen ska få vara där nästa år.

Om vi gör snälla saker mot dig, blir du snäll då? Du måste lära sig prata i stället för att slåss. Du måste sluta kriga!!

Total
0
Shares