Priset årets unga miljöhjälte går till femteklassaren Zack

Karlstads kommun delar för första gången ut det nya priset ”Årets unga miljöhjälte”, som ska gå till en elev, grupp eller klass som genomför miljö- eller klimatsmarta insatser. Den första som får ta emot prisets och därmed blir Karlstads kommuns unga miljöhjälte, är eleven Zack Sjölin Touray, som går i femte klass på Kvarnbergsskolan.

– Vi har fått in många bra förslag om vem som skulle få priset och det är härligt att se att det finns ett sådant engagemang för miljön och klimatet bland de unga. Zack jobbar både för att minska sin egen miljöpåverkan och för att påverka andra att göra detsamma. Han är ett gott föredöme för andra barn och ungdomar och för oss vuxna, säger Torbjörn Nilsson (MP), ordförande i miljönämnden i Karlstads kommun.

Stort intresse för miljön

Zack har alltid har varit intresserad av miljön och han berättar att det inte är något som har vuxit fram utan ett intresse som alltid har funnits där.  

– Jag sopsorterar alltid allt jag kan. Det är tråkigt men jag gör det ändå. Jag väljer också alltid att cykla när jag ska till återvinningsstationen och i min familj köper vi inget som innehåller palmolja.

Zacks lärare Emma Skarman märker också av hans engagemang i skolan. 

– Jag som lärare märker tydligt av Zacks engagemang när vi har NO och Teknk. Han reflekterar och argumenterar ofta för saker som relaterar till miljön och våra ekosystem. Han är också noga med att vi sorterar de saker som vi har möjlighet till i klassrummet och är alltid frivillig att gå med vår återvinning till soprummet.

På frågan om Zack har något tips till andra som vill börja göra mer bra saker för miljön så är svaret enkelt. 

– Ta cykeln när du ska någonstans.

Miljönämndens motivering:

Zack visar ett hängivet engagemang för miljön. Han strävar efter att minimera sin egen miljöpåverkan genom att gå eller cykla i alla väder, undvika varor som bidrar till regnskogsskövling, återvinna material och handla begagnat, i stället för nytt. Han bidrar också till att minska andras miljöpåverkan genom att plocka skräp, adoptera en orangutang i Borneo, och genom att försöka inspirera andra till att leva så miljövänligt som möjligt. Zack är ett bra föredöme för barn, ungdomar och vuxna.  


Om priset årets unga miljöhjälte:

Priset ska gå till en elev, grupp eller klass som genomför miljö- eller klimatsmarta insatser och går i förskola, grundskola eller gymnasium inom Karlstads kommuns geografiska område. Syftet med priset är att premiera och visa upp barn och ungdomars goda miljö- och klimatinsatser. Priset till årets unga miljöhjälte består av ett inramat diplom och en summa på 1 000 kr till fika för den grupp/klass som vinner priset eller som den vinnande eleven tillhör.  

Total
0
Shares