Second hand-rundan – nu även på våren

Konceptet Second hand-rundan i Karlstad som arrangeras för fjärde gången, öppnar nu för första gången sina dörrar för en vårrunda. Lördag 2 april kan besökare passa på att upptäcka Karlstads stora utbud av second hand-aktörer, som i år också slår deltagarrekord med 32 anmälda aktörer! Flera av dem håller extraöppet och passar även på att ha erbjudanden i sina butiker. 

– Second hand-rundan har varit väldigt uppskattad och både verksamheter och besökare har lyft fram ett önskemål om att rundan ska arrangeras oftare. Därför väljer vi nu att införa konceptet även under en dag på våren, säger Anna Sundell, projektledare och miljösamordnare på Karlstads kommun.

I en enkät som kommunen skickade ut till second hand-aktörerna efter rundan 2021, uppgav 84 procent av de som svarade att de hade fler besökare än vanligt. 95 procent svarade också att de hade många nya besökare som inte annars brukar besöka dem. Alla som aktörer angav också att de vill delta på Second hand-rundan igen.

– I vår enkät har vi kunnat se att dagen också lockar personer som vanligtvis inte brukar handla begagnat vilket vi tycker är väldigt positivt. Vi har tidigare arrangerat dagen inom temaveckorna för Globala Karlstad, men i vår gör vi det inom ramen för Klimatneutrala Karlstad 2030, där ett av fokusområdena är att arbeta för cirkulär konsumtion, förklarar Anna Sundell.

Flera av aktörerna som deltar tar också fram aktuella erbjudanden för just denna dag vilket gör att rundan blir extra uppskattad av många. En av de medverkande aktörerna är Röda Korset i Karlstad. 

– För oss är det jättebra att vara med i Second hand-rundan. Utifrån tidigare erfarenhet kan vi förvänta oss att få många besökare som vill handla och därmed också bidra till vårt arbete, säger Alice Sérande, butiksledare på Röda Korset i Karlstad.

En annan aktör som också ser fram emot dagen är Sola Byggåterbruk som håller extraöppet 2 april för att kunna vara med i Second hand-rundan. 

– Hos oss är hållbarhetsfrågor en del av vår kärnverksamhet. Vi får in många olika produkter, både nya och gamla som kan återbrukas, till exempel har vi fått in en dörr från 1700-talet, flera permobilgarage och fönster från en skola i Väse. Just fönstren köpte en kund och återbrukade genom att bygga ett orangeri, avslutar Andrej Mikhaylenko som arbetar på Sola Byggåterbruk.

Total
0
Shares